2009 m. liepos 18 d., šeštadienis

PAGALIAU - SUSHI


Kodėl pagaliau, kai jau visi visi aplink juos daro? Nes, prisipažinsiu, ilgą laiką man sushi atrodė neįveikiamai sudėtingas kulinarinis iššūkis. Kokius metus dvejus kaupiau ryžtą, net gi pseudo sushius atradau. Sukaupiau. Tada ėmiausi ieškoti gear'so. Užtruko dar savaitę. Po to dar porą dienų studijavau platųjį internetą, kur labiausiai užkabino šis receptas. Dar susidūriau su dilema, kaip gi paruošti pačius ryžius. Nes visi šaltiniai, kaip susitarę tvirtino - tai svarbiausia. Nesiginčysiu. Bet vat naudojau pačius pigiausius Skanėjos kibius ryžius ir skonis buvo nuostabiausias. Manau, paslaptis yra ryžių puodas, be kurio dabar jau neįsivaizduoju savo gyvenimo. Jame ryžiai nepridega, puikiai išverda 10 iš 10 kartų, o skonis nė iš tolo nepanašus į tai, ką valgiau iki tol. Ryžių puodą parsitempiau net iš Bankoko, bet mačiau ir Vilniuje jų pirkti, berods Basanavičiaus gatvėje esančioje parduotuvėje "Prieskoniai profesionalams" ir gal dar Kavarijų gatvėje, priešais turgų esančioje krautuvėlėje pas kinę. Negaliu net apsakyt koks būtinas tai rakandas, ir ne tik sushiams bet ir bet kokiems ryžiams virti. Grįžtam prie ryžių. Šįkart jų nemirkiau, bet kitąsyk bandysiu užmerkti 30 minučių. Žiūrėsim, kaip bus. O visa kita darysiu identiškai, nes tikrai tobulai išėjo. Aišku, įdarus kaitaliosiu. Taigi, receptas.

6 sushi prireiks:
1 puodelio ryžių
daug šalto vandens (ryžių plovimui)
1, 25 puodelio virinto vandens
0,25 puodelio ryžių acto
1 šaukštelio druskos
2 šaukštų cukraus
1 nori lapelio
krabų lazdelės, perpjautos pusiau išilgai
ketvirtadalio avokado, supjaustyto juostelėmis
1 kiaušinio
0,5 šaukštelio aliejaus
bambukinio kilimėlio (sushi suvynioti)
wasabi krienų ir sojos padažo

Keptuvėje iki vidutinio karštumo įkaitiname aliejų ir pilame išplaktą kiaušinį.
Trejetą minučių neliečiame, tada atsargiai apverčiame susidariusį blyną ir dar pakepame por minučių kol iškepa.
Supjaustome siauromis juostelėmis ir atidedame.
Ryžius labai kruopščiai skalaujame, kol nupilamas vanduo būna skaidrus.
Supilame į kiaurasamtį ir paliekame 30 minučių džiūti.
Pilame ryžius į ryžių puodą, užpilame virintu vandeniu ir verdame.
Tuo tarpu pilame actą, druską ir cukrų pilame į nedidelį puoduką ir šildome ant vidutinės ugnies kol ištirpsta cukrus ir druska (aš dar įbėriau truputį jūros kopūstų, bet nežinau, ar jie ką davė), tada visiškai atvėsiname.
Kai ryžiai išverda, išjungiame puodą ir paliekame ryžius uždengtus 15 minučių.
Išpilame ryžius į ne metalinį dubenį, ir tolygiai užlaistome acto viralo.
Vėduodami šaukštu išmaišome ryžius. Jie turi būti blizgūs ir lipnūs.
Ant bambukinio kilimėlio dedame nori blizgia puse į apačią.
Ant nori tolygiai paskirstome ryžius, apačioje palikdami maždaug 1 cm užklijavimui, kurį truputį pašlapiname (kaip voką užklijavimui).
Ryžių viduryje išilgai dedame kiaušinio juosteles, krabų lazdelės puseles, avokadą.
Kilimėlio pagalba suvyniojame sushi, užspausdami sudrėkintą galą, kad užsiklijuotų.
Gautą "dešrelę" pjaustome į šešias dalis.
Į sojos padažą įmaišome wasabi, tada pamirkome sushi ir nerealiai skanaus!


3 komentarai:

rūtuliukas rašė...

valio valio :) džiaugiuos, kad susikaupei, pasigaminai ir, matau, puikiai pavyko :)

pati žiauriai mėgstu sushi.

Forelle rašė...

Mėgstu sušius, ypač tuos "atvirkščius", kur dar apvoliojami pakepintomis sezamo sėklomis. Kiek valgiau, visi patiko išskyrus užvakar valgytus su kepta lašiša. Netinka ten ji nors tu ką. Bet neparagavęs juk nesužinosi, kitą kartą tokios neimsiu

Anonimiškas rašė...

paprasciau naudoti jau pagaminta ryziu acta, tada jis buna tokio teisingo skonio, nei per saldus, nei per daug actuotas.O siap susiai geris...