2010 m. sausio 10 d., sekmadienis

2010 MAISTO TENDENCIJOS


Nauji metai. Naujas švarus lapas prieš akis. Šia proga labai nudžiugau atradusi man neregėtą negirdėtą dalyką - Britanijos tyrimų grupės The Food People parengtas 2010 metų maisto madas. Iš pradžių pati maisto madų idėja pasirodė šokiruojančiai tuščia ir vartotojiška, bet pasiskaičiusi kuo toliau, tuo labiau supratau, kad ateinančios mados man labai patinka. Dalinuosi :)

1) Madingos virtuvės: JAV pietinių valstijų, Peru, Argentinos, Meksikos, Afrikos (dėl XIX pasaulio futbolo čempionato), Artimųjų Rytų, Japonijos, Skandinavijos ir Vietnamo/ Korėjos. Atgimsta Prancūzų bistro.

2) “Skaitmeninio maisto” stiprėjanti tendencija: twitterio pagalba dalijamasi receptais, receptai į mobiliuosius telefonus ir kitus prietaisus, socialiniai gurmanų ir neprofesionalių virėjų tinklai, interenetinės rezervacijos.

3) Personalizacija: vartotojo noras prisitaikyti viską asmeniškai sau. Aktualumą praranda pažodinis receptų sekimas, naujieji gurmanai pasitelkę fantaziją realizuos kūrybišumą virtuvėje.
4) Keičiasi restoranų koncepcija: populiarėja restoranų be išankstinės rezervacijos idėja, laimingos valandos, geras kainos ir kokybės santykis, pereinama prie vietinių ingredientų, popoliarėja nelegalūs pogrindiniai restoranai.

5) Gatvės maistas: maisto vagonėliai, gatvės prekiautojai, autentiškas etninis maistas, laikini pavilijonai, visa tai dalis anti-restoraninio judėjimo. Puiki proga pasireikšti talentingiems jauniems šefams.

6) Kai kurios tendencijos lieka iš anksčiau: "komfortiškas maistas" (maistas sielai) - kuo mažiau ingredientų, kuo natūraliau ir paprasčiau. Vietoje didžiųjų parduotuvių renkamės vietinių smulkiųjų ūkininkų produkciją. Garsėja vartotojų nepasitenkinimo šnabždesys, atsiranda ciniškas požiūris į masinę produkciją.

7) Grįžtame į kulinarines pamokas: išmokstame naujų profesionalių technikų, kurias panaudodami gaminame savo mylimai šeimai.

8) Susirūpinimas sveikata: daugėja visuomeninių iniciatyvų ir netgi įstatymų leidėjai susirūpina mūsų sveikatos apsauga, ypač dėl diabeto ir širdies ligų.

9) Šaldytas maistas: Ankstesni pigūs ir kaloringi pusgaminiai evoliucionuoja į maistą, kuris yra sveikas, išsaugo šviežumą ir vitaminus.

10) Valgome galvodami apie planetą: ne tik organiniai, bet ir vertingi produktai, pagaminti neišnaudojant žmonių ir neniokojant aplinkos, kurioje jie gaminami. Rinksimės sezoninius vaisius ir daržoves.

11) Pagal protėvius: patys auginame savo maistą; valgome nuo “snukio iki uodegos”, t.y. jei esame mėsėdžiai, tai suvalgome visas gyvulio dalis; vertiname aukštos kokybės produkciją, mums pažįstamą nuo neatmenamų laikų; nešvaistome.

Parengta pagal comidinhas ir nutritionunplugged.


Komentarų nėra: