2010 m. gegužės 11 d., antradienis

EKOLOGIJA IR BALKONININKYSTĖ


    
      Pažiūrėjusi Jamie Oliverio "Food Revoliution" prisiminiau tą patį klausimą, kaip ir prieš dvejus metus - ką valgyti sveika? Labai malonu nostalgiškai paimti krepšiuką ir traukti į turgelį pirkti šviežių traškių salotų, špinatų lapelių, ridikėlių, svogūnų laiškų... Juk jei juos parduoda gero veido močiutė, darbščiomis rankomis išauginusi  savo darže (ar ant palangės), šie žalumynai yra tik vitaminai ir nieko daugiau, ar ne?? Nebūtinai. Nes močiutės kaimynų sklypas gali būti gausiai tręšiamas cheminėmis medžiagomis, arba pati senolė užbarsto salietros, kad špinatukai žalesni ir gražesni augtų. 
      Apie prekybos centruose parduodamų daržovių sveikumą jau seniai nebegalvoju, bet visiškai saugus variantas man atrodė ekologiška etikete pažymėtos svaiginančiai brangios prekės. Iki kol sudalyvavau paskaitoje apie sveikus produktus: natūralius,  ekologiškus ir biodinamiškus. Tiesa, ten kalba ėjo ne apie maistą, o apie kosmetiką, tačiau gauta informacija gerokai sutrikdė. Pasirodo, kompetentingos institucijos yra patvirtinusios standartinius sertifikavimo simbolius, kurie puošia tik nustatytus reikalavimus atitinkančias prekes. Lietuvos nė vienas gamintojas iki šiol oficialiai nėra sertifikuotas kaip ekologiškas. Beje, tam kad produktas būtų pripažintas ekologišku, užtenka kad bent 5 procentai jo sudėties būtų natūralūs, likę 95 procentai - ta pati chemija. Tuomet ar verta pirkti brangesnį produktą?
       Mano taktika tokia: rinkdamasi prekę skaitau ne tik jos pavadinimą, bet ir etiketę (jei ji skamba panašiai į chemijos konspektus - neimu); visiškai atsisakyti produktų su sintetiniais priedais neišeina, tačiau stengiuosi vartoti juos saikingai; na ir, įkvėpta balkonininkės mėgėjos, auginu balkone prieskonines žoleles:)

2 komentarai:

Eko rašė...

Lietuvoje nera sertifikuotas ne vienas gamintojas? Kosmetikos nera sertifikuotos, tas tiesa, o kalbant apie maista ar jums neteko girdeti apie Ekoagros? Na o, teiginys, kad tik 5% yra naturalus ekologiskame gaminyje apskritai panasus i: kazkur kazka isgirdau, atejau, parasiau. Brangioji, 95% ekologisko gaminio sudeties yra ekologiski, o like 5% gali buti naturalus arba su nekenksmingais leistinais konservantais, kuriu sarasas yra gerokai trumpesnis negu leidziamu masineje prekyboje. Ir panagrinekite bent keleto ekologisku gaminiu pakuotes ir parodykite man tuos chemikalus, apie kuriuos kalbate. Ir per paskaitas reikia ne miegoti, o klausyti klausyti.

fancyjewellry rašė...

good!
I like this post!
trinity cartier bracelet