2009 m. lapkričio 7 d., šeštadienis

KIBIS IŠ LEVANTO


Šio patiekalo istorija, galima sakyti, prasidėjo daugiau nei prieš trejetą metų. Besiruošdama savaitgalio išvykai į svaigųjį Amsterdamą, internete nutariau paieškoti įdomesnių vietelių užkąsti. Atradau puikius atsiliepimus apie falafelius, parduodamus kažkur kioskelyje prie universiteto. Tiesą pasakius, atsiliepimai buvo tokie viliojantys, kad iš trijų turimų dienų, pusdienį pašventėme falafelių paieškoms. Per ankstyvo pavasario dulksną ir žvarbų vėją. Falafelių neradome. Kodėl taip nutiko, istorija nutyli. Faktas, kad jau nuo tada itin magėjo paragauti falafelių. Ir kai pagaliau prisiruošiau juos gaminti, supratau, kad avinžirnių namuose nėra. Bet yra faršo. Tokiu būdu atradau sau Levanto virtuvę ir sužinojau, kad kibis (kibbe) yra šios virtuvės patiekalas, kažkuo panašus į falafelį, tik gaminamas iš skaldytų kviečių ir maltos mėsos. Jis gali būti valgomas žalias (ko tikrai neišdrįsčiau daryti iš parduotuvėje pirktos mėsos), arba kepamas (pasirinkau būtent šį mažiau ekstremalų variantą). Tarp sukauptų atsargų kažkaip neaptikau skaldytų kviečių, tad negaliu teigti, kad siūlau visiškai autentiško kibio receptą, bet pažadu, paragauti verta. Po paieškų internete apsistojau ties šiuo receptu, nes jame nors ir nėra skaldytų kviečių, tačiau prieskonių kombinacija labai panaši į naudojamą tikram kibiui.

Jums prireiks:

300 g kalakutienos faršo
2 šaukštų maltų džiuvėsėlių
2 šaukštų maltų riešutų (aš dėjau pistacijas)
1 šaukštelio maltos kalendros
2 šaukštelių malto kumino
1/4 šaukštelio cinamono
1/2 šaukštelio paprikos miltelių
1 kiaušinio
druskos ir juodų pipirų

Visus ingredientus dedame į virtuvinį kombainą ir gerai išmaišome.
Suformuojame 8 pailgus rutuliukus, juos po du sumauname ant medinių iešmelių ir kepame grilyje 15-20 minučių.
Valgome su kuskusu, lavašu, marinuotomis daržovėmis ir jogurto padažu (sumaišome indelį natūralaus jogurto, trintą česnako skiltelę, šaukštelį natūralių citrinos sulčių, po 1/2 šaukštelio kumino, cinamono ir čili).