2009 m. gruodžio 30 d., trečiadienis

ŠVENTINIS MĖSOS PYRAGAS


Magiškas metų laikas, kai vienos gražiausių švenčių tik tik pasibaigė, bet prieš akis dar triukšmingos Senųjų palydėtuvės. Kartu ir liūdna, ir linksma. Siūlomas mėsos pyragas ypatingai tinka šiam laikotarpiui - jį verta išsikepti Kalėdoms, o tada valgyti visą savaitę, nes su laiku pyrago skonis tik gerėja. Nepaisant iškilmingos išvaizdos, pyrago gamybos procesas paprastut paprastutėlis. Ne veltui - juk receptas paimtas iš Nigellos Lawson lobyno, kur viskas paprasta ir dieviškai skanu (tiesa, kiek kaloringa). Didžiam mano liūdesiui receptą teko koreguoti, nes niekur nepavyko rasti nei laukinės paukštienos, nei žvėrienos. Būtinai kartosiu, kai tik "sumedžiosiu" kokį laukinį paukštį ... parduotuvėje.

Jums prireiks:

įdarui:
2oo g šoninės
150 g liesos kiaulienos
150 g liesos veršienos
140 g rūkytos kiaulienos
3 šaukštų Marsalos vyno
druskos ir juodų pipirų
1 šaukštelio garstyčių
200 g laukinio paukščio ar žvėries (aš naudojau, deja, paprastą veršieną)

tešlai:
3/4 puodelio vandens
170 g taukų
3 1/3 puodelio miltų
1/2 šaukštelio druskos
1 kiaušinio, suplakto su 1/2 šaukštelio druskos, patepimui

želė sultiniui:
1/2 pakelio želatinos
1 puodelis mėsos sultinio
6 šaukštai Marsalos vyno
citrinos šlakelio
1 šaukštelio druskos
šviežiai maltų pipirų

Laukieną supjaustome kąsnio dydžio gabalėliais, padedame į šoną.
Likusią mėsą, Marsalą, druską, pipirus, garstyčias susmulkiname virtuviniame kombaine, uždengiame ir dedame į šaldytuvą.
Miltus sumaišome su druska.
Užverdame vandenį ir taukus, supilame į miltus bei gerai išmaišome iki vientisos tešlos.
Uždengiame ir paliekame tešlą pravėsti, bet neleidžiame jai visiškai atšalti.
Prikaitiname orkaitę iki 200 laipsnų.
Atpjauname ketvirtadalį tešlos (dangčiui), likusią tešlą iškočiojame ir dedame į folija ištiestą kepimo formą.
Smulkinta mėsa užpildome kepimo formą iki pusės, išdėliojame laukinės mėsos gabalėlius, juos vėl padengiame smulkinta mėsa iki pat formos viršaus.
Iš likusios tešlos iškočiojame dangtelį, juo uždengiame viršų, per vidurį peilio smaigaliu padarome gilią duobutę (į ją pilsime sultinį).
Dekoruojame pyrago viršų pasitelkę visą išmonę, patepame kiaušinio plakiniu ir kepame pusę valandos.
Po pusvalandžio sumažiname ugnį iki 160 laipsnių ir kepame dar pusantros valandos.
Tuo tarpu pagaminsime želė sultinį: užmerkiame želatiną šaltame vandenyje.
Užverdame Marsalą ir sultinį ir pakaitiname, įspaudžiame citrinos sulčių, dedame druskos ir pipirų. Skonis turi būti labai stiprus.
Sudedame želatiną, maišome, kol ištirps.
Išimame pyragą iš orkaitės, paliekame 20 minučių atvėsti.
Išimame iš formos, jei kraštai negražūs galime patepti kiaušinio plakiniu ir kišti į orkaitę dar 10 minučių.
Dabar pro pyrago dangtelyje padarytą skylutę lėtai pilame želė sultinį, jo viso gali ir neprireikti.
Palaikome 24 valandas šaldytuve ir jau galime mėgautis.
Skanaus!


Komentarų nėra: