2010 m. kovo 20 d., šeštadienis

TROŠKINTOS NAMINĖS KEPENĖLĖS




         Vienas žmogus sakė, kad kiekviena didžiulio namo plyta yra asmenybė. Nesutinku, nes mano manymu asmenybei būtina savastis, siela, išskirtinumas, ko besikartojančių plytų siena neturi. Dėl tos pat priežasties nesivarginu ieškoti naminio maisto jokiuose kaimuose, dvaruose, smuklėse ar pastogėse, nes ten maistas bedvasis. O kartais taip norisi burnoje pajausti tikrą, ilgai ir kruopščiai ruoštą skonį. Valandos, praleistos virtuvėje, materializuojasi į fantastišką šilumą ir jaukumą, paprastą džiaugsmą dalintis tikru su mylimais žmonėmis. Šįkart tai buvo kepenėlių troškinys su puria bulviu koše bei traškiomis žaliomis salotomis. Nors kalorijų užtaisas garantuotas, tačiau patiekalas turi ir naudingąją pusę - kepenėlės yra geležies ir vitamino B12 šaltinis, kurio pritrūkus atsiranda nuovargis, nemiga, depresija, silpnėja atmintis. Taigi, besimėgaudami jaukia namine virtuve tuo pat metu stipriname organizmą, ypač jei desertui dar sugraužiame obuolį. Beje, geriausia rinktis veršienos kepenėles, nes kuo gyvulys senesnis, tuo daugiau toksinų bus prisikaupę jo kepenyse, o jaunučio gyvūliuko kepenėlės dar saugiai švarios. Čia slepiasi dar vienas kepenėlių receptas.

2 porcijoms prireiks:
200 g kepenėlių, supjasutytų kąsnio dydžio gabalėliais
4 didelių svogūnų, supjaustytų kubeliais
2 šaukštų aliejaus
1 šaukšto miltų
1 litro vandens
druskos ir pipirų

Įkaitintame aliejuje pakepiname svogūnus, kol suminkštėja ir gražiai parunda. Išimame iš keptuvės.
Keptuvėje apkepiname kepenėles, pabarstytas miltais.
Sudedame į kepenėles svogūnus ir užpilame vandeniu.
Kai užverda, sumažiname ugnį iki minimumo, uždengiame ir troškiname 1,5 valandos.
Tik pabaigoje įdedame druskos ir pipirų, nes tokiu būdu kepenėlės nesukietėja.
Viskas, skanaus!  



1 komentaras:

Audronasha The Countess rašė...

mmmm :) Kepenėlės yra super gardu. Tik aš dar pridedu grietinės. Ir, jei ta vištienos kepenėlės, kartais įpilų šlakelį baltojo vyno. Vyną reiktų pilti prieš įpilant vandens.