2007 m. gruodžio 27 d., ketvirtadienis

PANNA COTTA




Neslėpsiu, tai tikrai sudėtingas desertas. Jis pareikalavo ir kantrybės, ir laiko sąnaudų. Į orkaitę sudėjau žvaigždutės formos karijų sausainukus, tačiau kai norėjau patikrinti, ar gražiai skrunda, vietoj jų teradau išsileidusios tešlos balą. Cukruojami kinkanai antros dienos pabaigoje ėmė ir sudegė. Beviltiškai ir nepataisomai. Bet nesigailiu bandžiusi, nes šis desertas vis tiek įspūdingas. Sudedamosios dalys puikiai persipina ir papildo viena kitą, sukurdamos tikrą šventę skonio receptoriams. Tiesa, visas procesas trunka dvi dienas. Rezultate pagaminsime desertą šešiems.

Pirma diena:

1. Gaminame crème fraîche:


Dubenėlyje sumaišome 1 puoduką pašildytos iki 40 laipsnių plakamosios grietinėlės su 1 šaukštu kefyro. Statome šiltoje vietoje, lengvai pridengiame plastikine plėvele 24 -36 valandom. Pamaišom kas 8 valandas, kol gauname panašią į grietinę konsistencijos masę su riešutų poskoniu.

2. Gaminame karamelizuotus kinkanus. 
Receptas čia. Pykstu ant jo labai labai, kam apgavo. Manau, reikėjo apseiti be paskutinio virimo, nes prieš jį mano kinkaniukai atrodė taip:


O poto sudegė. Kitąkart, be abejo, karamelizuotiems kinkanams naudosiu šį receptą. O šįkart išsisukau su šviežiais apelsinais.

3. Kepam karijų sausainius. Receptas iš www.joyofbaking.com
180 laipsnių orkaitėj 10 minučių paskrudinam 100 g karijų. Atvėsinam ir sukapojam.
Sumaišom 2 puodukus miltų ir 1/4 šaukštelio druskos, atidedam.
226 gramus kamabario temperatūros sviesto iki purumo išplakam su 145 g rusvo cukraus. (Manau, čia buvo mano klaida, sąlygojusi trupinių vietoj sausainių atsiradimą, nes cukraus kristalus būtina visiškai ištrinti, kad jų nebeliktų).
Įplakam 1 šaukštuką vanilės. 
Nuo šonų nukrapštom sviesto masę, tada atsargiai įmaišom miltus.
Tešlą dalijam pusiau, dedam bent valandai į šaldytuvą. 
Ištraukiam vieną pusę, kočiojam ir formele spaudžiam sausainius (mano buvo žvaigždutės..), dedam atgal į šaldytuvą. 
Tą patį kartojam su likusia puse, o tada kepam 177 laipsnių pašildytoj orkaitėj 15 min.
Jei netyčia sausainiai išsilydytų, jokia tragedija, nes trupinukai dar įdomiau. Gal.

4. Karamelizuotos karijos


Išplakam vieną kiaušinį su šaukštu šalto vandens.
Į šią masę įmaišom puodelį karijų, 1/2 puoduko cukraus ir šaukštelį cinamono.
Kepam 110 laipsnių temperatūroje 45 minutes pamaišydami, tada padidinam temperatūrą iki 135 laipsnių ir kepam dar 15 minučių. 

Antra diena:

Panna cotta


Keptuvėje užverdam 1 puoduką plakamosios grietinėlės, 1 puoduką pieno, išskobtas iš vanilės ankšties sėklas bei pačią ankštį.
Nuimam nuo ugnies, uždengiam ir paliekam 30 minučių. 
Išimam vanilės ankštį.
2 šaukštus želatinos užpilam 3 šaukštais apelsinų likerio (pvz. Cointreau) ir 3 šaukštais šviežiai spaustų apelsinų sulčių, paliekam 10 minučių.
Įmaišom į grietinėlės-pieno mišinį 1/2 puoduko cukraus ir suminkštėjusią želatiną.
Verdam ant mažos ugnies, kol ištirps, apie 5 minutes.
Nuimam ir įmaišom crème fraîche.
Išpilstom į šiek tiek pateptus riebalais indelius ir dedam į šaldytuvą stingti, geriausia - per naktį.

Viskas, beliko gražiai sudėlioti visus komponentus desertinėje lėkštelėje ir priblokšti susirinkusią publiką.

Komentarų nėra: