2010 m. kovo 30 d., antradienis

SVEIKOS ATSARGOS 1: APELSINAI



            Kam eiti į parduotuvę šviežio brokolio ir lašišos, jei stalčiuje guli pakutis makaronų, o šaldytuve - gabalėlis sūrio ir kečupas? Atrodo, kad sveikos mitybos sėkmę nemaža dalimi lemia ir patogumas - juk ką turiu po ranka, tą ir valgau. Man taip nepatinka, todėl formuluojame užduotį: kaip užtikrinti patogias sveikuoliškų ingredientų atsargas namuose. 
           Pasidalinsiu viena iš paprasčiausių mano atrastų gudrybių. Po ne itin sveiko pagrindinio patiekalo, na, tarkim, tų pačių makaronų su sūriu, mėgstu sugraužti obuolį, o dar geriau sultingą apelsiną.  Šis vaisius mūsuose dažniausiai parduodamas sunokęs ir pakankamai ilgai negenda, todėl priskiriu jį prie sandėliuojamų gėrybių. 
          Apelsinus verta nuolat laikyti vaisių lėkštėje ne tik dėl sugebėjimo ilgai išlaikyti šviežumą, bet ir dėl plačių jų naudojimo galimybių. Pirmiausia į galvą ateina apelsinų žievelės panaudojimas kulinarijos kepiniuose ir kremuose. Kam pilti sintetinę esenciją, jei maistą galima pagardinti naturaliu vaisiumi? Be to, apelsino sultimis ir žievele galima pagyvinti marinatus ir padažus. O kur dar kokteiliai, maišomi su apelsinų sultimis arba teisiog estetiniais sumetimais puošiami apelsino žievelės ringe?
           Taigi, apelsiną šimtu procentų užskaitau kaip pirmąjį sveikos virtuvės atsargų ingredientą.