2009 m. lapkričio 8 d., sekmadienis

DĖMĖTASIS DIKAS SU PLIKYTU KREMU



Šiandien desertui - tradicinis angliškas pudingas linksmu pavadinimu spotted dick (slangu - dėmėtas pimpis). Jis teisiog skandalingas, nes dėl įžeidžiančio pavadinimo ne taip seniai buvo perkrikštytas į gerokai padoresnį spotted Richard (dėmėtasis Ričardas). Na ir kaip po to galima nemylėti britų su jų mielomis keistenybėmis:) Svarbu paminėti, kad šis desertas yra tikra kalorijų bomba, tačiau britiškai beprotiškai gardus ir esant niūriam orui vertas kiekvieno kalto malonumo kąsnio. Originaliame recepte naudojami taukai, aš juos keičiau sviestu ir nesiskundžiu, nes skonis itin stipriai nesiskyrė nuo originalo ragauto Londone. Be to, manasis pimpis nedėmėtas. Taip nutiko todėl, kad originale "dėmės" atsiranda nuo į tešlą įmaišomų džiovintų juodųjų serbentų. Iš kur jų gauti pas mus nesugalvojau, tad naudojau trintus juodus serbentus, kurių nemaišiau tiesiai į tešlą, o suvyniojau kaip įdarą. Pudingą valgome su custard - plikytu anglišku kremu. P-a-l-a-i-m-a. Ir, aišku, saikas visame kame.

Pudingui Jums prireiks:
225 g miltų
3 šaukštelių kepimo miltelių
po 1/4 šaukštelio sodos ir druskos
115 g tarkuoto sviesto
55 ml pieno
1/2 puodelio nuplikytų razinų
1/2 puodelio trintų juodųjų serbentų su cukrumi
1/4 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės

Dubenėlyje sumaišome razinas, serbentus ir citrinos žievelę. Tai bus įdaras.
Virtuviniame kombaine sumaišome miltus, druską, kepimo miltelius sodą ir sviestą.
Po truputį švelniai įmaišome pieną, kol gauname tešlos kamuolį. Jį išminkome ir iškočiojame į stačiakampį, kurio išmatavimai maždaug 20 cm x 30 cm.
Ant tešlos tolygiai paskirstome įdarą, iš kraštų paliekame po centimetrą švarios tešlos, kurį patepame vandeniu.
Suvyniojame vyniotinį, kraštus atidžiai užspaužiame.
Sukame vyniotinį į foliją, folijos kraštus užrišame kaip saldainį ir verdame garuose 2 valandas arba 200 laipsnių karštumo orkaitėje 1,5 valandos.

Valgome su kremu, kuriam pagaminti prireiks:
300 ml pieno
4 kiaušinių trynių
3 šaukštų cukraus
1/2 šaukštelio vanilės esencijos

Sumplakame trynius, cukrų, vanilę ir 3 šaukštus pieno iki vientisos masės.
Likusį pieną kaitiname, bet neužviriname.
Palaukiame 10 minučių, kad pienas pravėstų, tada jį pilame plona srovele į trynių masę ir maišome.
Šią masę dedame į verdančio vandens vonelę (jokiu būdu ne ant tiesioginės ugnies!) ir kaitiname, kol ji sutirštėja, maždaug 15-20 minučių.

Pudingą valgome karštą, o kremas skanus tiek šiltas, tiek šaltas.
Viskas, skanaus :)


6 komentarai:

egidija rašė...

na suintrigavo mane šis "dikas". pabandysiu pagaminti šiandien. tik irgi be džiovintų serbentų... o tas kepimas garuose tai kaip čia? galima pyragą dėti kepti ant grotelių, o po jomis skardą su vandeniu ar kaip?

ktnl rašė...

Egidija, originalus būdas, gal ir pavyktų, verta pabandyti:) O šiaip kepimas vyktų tiesiog paprastų paprasčiausiai okaitėje, o virimas garuose - ant verdančio vandens puodo uždėjus groteles, ant jų - vyniotinį, uždengtą dubenėliu. Aš naudoju tiesiog seną gerą bambukinį stymeriuką.

egidija rašė...

jau suvyniojau ir įkišau į orkaitę su vandens skarda (kaip ir rašiau). tik dabar klausimas kiek laiko kepti :D nes gaunasi per vidurį: nei garų puode, nei normalioje orkaitėje :D

egidija rašė...

dieviškas skonis :) kepiau 1val. 45 min. tik ar begali jis vadintis tuo vardu, nes pas mane uogos dominavo, jokių dėmių :)ačiū už puikų receptą. Čia va mano http://www.tinginiai.com/index.php?option=com_content&view=article&id=53:gaidelis-raibasai-arba-qspotted-dickq&catid=5:desertai&Itemid=6

Ieva rašė...

Žodis "Dick" šiuo atveju jokiu būdu nesiverčia į žodį "pimpis", nes tuo laikotarpiu, kai šiam pudingui buvo suteiktas pavadinimas "Spotty Dick", žodis "Dick" buvo tiesiog vardo Richard sutrumpinimas, tik vėliau atsiradus kitom šio žodžio prasmėm šis pavadinimas tapo kontraversišku.

Anonimiškas rašė...

As turiu truputi kitoki recepta,uzsirasiau ji tada kai James Oliveris ji dare,tik dar nebandziau jo.