2009 m. liepos 12 d., sekmadienis

MORKŲ TORTAS

- Buvai visiškai teisus, - pareiškė Triušis kruopščiai jį apžiūrinėdamas. Tai esi tu. Malonu tave matyti.
- O kaip manei, kas ten buvo?
- Matai, nebuvau visiškai tikras. Žinai, kaip Girioje būna. Negali bet ko įsileisti į namus. Tenka būti labai apdairiam... O ką jei mes šio bei to užkrimstume?
(A.A. Milne "Pūkuotuko pasaulis")

Vienam morkų tortui prireiks:
(receptas iš čia)

tešlai:
1 stiklinės paskrundintų ir sukapotų graikinių riešutų
2 stiklinių smulkiai sutarkuotų morkų
2 stiklinių miltų
1 šaukštelio sodos
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
0,5 šaukštelio druskos
1,5 šaukštelio cinamono
4 kiaušinių
1 stiklinės cukraus
1 stiklinės aliejaus
1,5 stiklinės susmulkintų konservuotų ananasų be skysčio
2 šaukštelių vanilės esencijos
Dubenyje sumaišome miltus, sodą, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
Kitame dideliame dubenyje elekriniu mikseriu išplakame kiaušinius, po truputį pilame cukrų ir plakame iki baltumo. Tolygia srove supilame aliejų, įplakame ananasus ir vanilę.
Į gautą masę pilame miltus ir trumpai maišome, tik kol susimaišo. Įmaišome morkas ir riešutus.
Tešlą padalijame po lygiai į dvi apvalias kepimo skardas, pateptas riebalais ir išklotas kepimo popieriumi.
Kepame prikaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 1 valandą.
Iškepusius ištraukiame, palaukiame 15 minučių, kol pravėsta, tada išimame iš skardų ir aptepame kremu.

kremui:
0,25 stiklinės supjaustyto kubeliais sviesto
1,5 puodelio kreminio (ne lydyto!) sūrio
1,5 puodelio persijotos cukraus pudros
1 šaukštelio vanilės esencijos
nutarkuotos vienos citrinos žievelės
Elekriniu mikseriu suplakame sūrį su sviestu, kol nelieka gumbelių.
Įplakame cukraus pudrą, citrinos žievelę ir vanilę.

-Oi! - sukliko Pūkuotukas. Nekankik!
-Faktas, - nutarė Triušis, - būsi įstrigęs.
-Viskas nuo to,- piktai tarė Pūkuotukas, kad paradinės durys yra nepakankamai plačios.
- Viskas nuo to, - rūsčiai atšovė Triušis, - kad per daug valgoma.
(A.A. Milne "Pūkuotuko pasaulis")


Komentarų nėra: