2008 m. birželio 8 d., sekmadienis

SALDŽIOJI BAKLAVA LIETUVIŠKAI


Man vienas skaniausių saldumynų turbūt yra baklava. Dėl savo saldumo ir lipnumo šio skanėsto užtenka vos keleto kąsnelių, bet jie suteikia neapsakomą palaimą. Tradiciškai baklavai naudojama filo tešla. Deja, Vilniuje jos neradau. O tai, aišku, paskatino avantiūrai. Iš pirmo žvilgsnio idėja pasirodė labai benderiška, bet gi rezultatas gavosi visiškai neprastas. Taigi,

jums prireiks:
2 lapelių šaldytos mielinės tešlos
puodelio lazdyno riešutų
5 šaukštų rudo cukraus
1 šaukštelio cinamono
3 šaukštų medaus
3 šaukštų vandens
keleto šafrano žiedlapių (nebūtina)

Jei naudojame šafraną, jį užpilame 3 šaukštais vandens ir paliekame.
Atšildome tešlą.
Riešutus maišydami paskrudiname sausoje nedegančioje keptuvėje apie porą minučių.
Paskrudintus riešutus, cukrų ir cinamoną susmulkiname smulkintuvu.
Kepimo skardą ištiesiame kepimo popieriumi, dedame vieną tešlos lapelį.
Riešutų masę tolygiai paskirstome ant vieno tešlos lapelio, uždengiame kitu tešlos lapeliu.
Tešlos nekildiname, o iš karto kepame iki 180 laipsnių prikaitintoje orkaitėje apie 20 min.
Medų ir vandenį, kuriame mirko šafranas, kaitiname apie 5 min., kol ištirpsta medus.  
Išėmę iš orkaitės pyragą, su visu kepimo popieriumi dedame į gilesnį indą ir aplaistome tirpdytu medumi.
Dedame į šaldytuvą ir leidžiame medui pilnai susigerti, geriausia palikti per naktį.
Viskas, skanaus!

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Labai skaniai atrodo. O tešlą kočioji? ar dedi standartinius lapelius? Nebus per storai?
Ačių už rceptą.

POP

ktnl rašė...

Popai, ačiū už komplimentą:) Kadangi skaniausia visada yra tai, kas paprasta, todėl jokio tešlos minkymo, kočiojimo ar kitokio savęs kankinimo nepropaguoju. Tiesiog: standartinis lapelis, riešutukai, vėl lapelis. Ir į orkaitę.