2010 m. vasario 18 d., ketvirtadienis

DĖMESIO VERTA KNYGA: STALTIESĖS RITMU


Ar jums kelia siaubą ir pasibjaurėjimą mintis, kad "teks valgyti  dešrą, prikimštą natrio nitrato E 251, naudojamo dinamito gamyboje, arba glutamato E 621, dirginančio nervų sistemą, arba unitazams plauti naudojamo stabilizatoriaus E 450"?

O gal jūs manote, kad dėl "skonio nesiginčijama" ir labiau už viską pasaulyje mėgstate gausiai kečupu bei majonezu pagardintą picą užgerti braškiniu pieno kokteiliu?

Man būna įvairiai, tačiau nesitikėjau, kad skaitant gastronominę knygą gali šitaip sudrebėti kasdienio pasaulio pamatai. Na taip, žinojau, kad konservantai yra kenksmingi. Kad už naminius ekologiškus produktus nieko geriau nėra. Kad italai be proto myli savo virtuvę ir ta meile paprasta užsikrėsti. Kad kulinarinis išsilavinimas būtinas ir kad jis brangiai kainuoja. Manau, "Staltiesės ritmu" galėtų būti gastronominio išprusimo pradžiamokslis, nes jame dėstoma virtuvės ideologija: greito ir lėto maisto, produktų sezoniškumo, maisto derinių, nacionalinio valgymo ypatumų teorijos. Be to, čia gausu praktinių patarimų, pavyzdžiui, kaip atskirti gerą kavą, kodėl raudonas vynas netinka su pica, kaip išsirinti alyvuogių aliejų, kaip ragauti vyną, ir dar daug daug visko. Tai tarsi enciklopedija, tačiau ypatinga enciklopedija, nes skaitosi ši knyga kaip šmaikštus romanas, kai prieš užmiegant norisi perskaityti dar vieną, ir dar vieną, ir dar vieną puslapį.

Trumpai ir aiškiai: rekomenduoju: Paulius Jurkevičius. Staltiesės ritmu. "Tyto alba", 2010 m. 

4 komentarai:

bea rašė...

eisiu pirkti.

Anonimiškas rašė...

Labai sudomino aprašymas ir rekomendacija, tai šiandien nusipirkau :)

ktnl rašė...

Labai teisingai, ir šią knygą vadinčiau labiau ne pirkiniu, o investicija į savo gastronominį išprusimą :)

Anonimiškas rašė...

Siuo metu skaitau sia knyga. Labai labai faina knyga ir cia labai taikliai apie ja aprasyta :)