2009 m. rugsėjo 21 d., pirmadienis

MEKSIKIETIŠKAS KUKURŪZŲ PUDINGAS

Dėmesio dėmesio! Jūs netrukus sužinosite vieną puikesnių ir smagesnių receptų. Šio pudingo gamyba yra visiškai paprasta, pats kepinukas yra purus, drėgnas, turtingo skonio, kiek neįprastas, bet tikrai fantastiškai malonus. Visiškai nepamainomas su meksikietišku troškiniu, bet girdėjau grąsinimų jį valgyti netgi patį vieną... Taigi, nebeaušinsiu burnos, o suteiksiu galimybę pabandyti ir įsitikinti. Pudingo receptą, kiek pakoregavusi, naudojau iš čia.

Jums prireiks:

1 kukurūzo burbuolės grūdelių (aš nupjausčiau jas peiliu)
1/2 puodelio alyvuogių aliejaus
2 kiaušinių
1 mažo indelio jogurto
2 šaukštų majonezo
3/4 puodelio miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
1/4 šaukštelio sodos
1/2 šauštelio druskos

Į smulkintuvą sudedame kukurūzus, aliejų, kiaušinius, jogurtą, majonezą ir susmulkiname iki vientisos tyrės.
Dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską.
Į kukurūzų tyrę atsargiai įmaišome miltų mišinį, maišome kuo trumpiau, tik kad daugmaž įsisuktų miltai.
Gautą tešlą pilame į riebalais pateptą ir pabarstytą džiuvėsėliais indą, kepame įkaitintoje iki 170 laispnių orkaitėje maždaug 30 minučių.
Viskas, skanaus :)


2009 m. rugsėjo 20 d., sekmadienis

AŠTRUS MEKSIKIETIŠKAS TROŠKINYS

Brangučiai, buvau sau pažadėjusi, kad daugiau meksikietiško maisto receptų nedalinsiu. Nes jų šiame bloge yra daugiau negu reikia šauniausiam sombrerų temos vakarėliui. Bet... pažiūrėjus Jamie's American Road Trip'o seriją apie LA meksikonus vėl sukilo nostalgija šiai smagiai virtuvei. Neturėjau po ranka jokio tradicinio meksikietško ingrediento, tad teko pasitelkti daaaug fantazijos ir laaabai improvizuoti. Vakarienė pavyko, manau, visu 100 procentų, meksikietiškas kirminukas vėl ramiai snaudžia.
Šiandien dalinuosi troškinuko receptu, o ryt atskleisiu dieviško kukurūzų pudingo (kuris nuotraukoje atlieka antraplanį vaidmenį, bet realiame gyvenime be jo šis troškinys praranda didžiąją dalį žavesio) gaminimo subtilybes.

3 porcijoms troškinio prireiks:

2 vištienos krūtinėlių, išvirtų ir supjaustytų gabaliukais
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
4 pomidorų, smulkiai supjaustytų
3 skiltelių česnako, susmulkintų
1 vidutinio svogūno, susmulkinto
po 1 šaukštelį čili miltelių, malto kumino, druskos
1/2 šaukšto nesaldintų kakavos miltelių
2 džiovintų čili pipirų
1/2 šaukštelio Tabasco padažo
1/4 šaukšto acto
1/2 šaukštelio cukraus
1/4 šaukštelio sviesto
1 puodelio vištienos sultinio
1/2 šaukšto krakmolo

Keptuvėje įkaitiname aliejų iki vidutinio karštumo, dedame svogūną ir česnaką.
Kepiname 3 minutes, įberiame čili miltelius, maltą kuminą, kakavą, maišydami kepiname dar 2 minutes.
Sudedame pomidorus, druską, kepiname 10 minučių, kol pomidorai suminkštėja ir išskiria sultis.
Sudedame vištieną, pakepiname 5 minutes.
Pilame sultinį, Tabasco, actą, cukrų, sumetame čili pipirus.
Pamaišydami kaitiname 15-20 minučių, įdedame sviestą.
Atskirame dubenėlyje sumaišome krakmolą su 2 šaukštais vandens, supilame į troškinį ir maišydami šildome dar porą minučių.
Viskas, skanaus, valgome su kukurūzų pudingu:)

2009 m. rugsėjo 18 d., penktadienis

TIRŠTUTĖ DUONOS IR POMIDORŲ SRIUBA

Myliu saulėtą rugsėjį. Pasaulis aplink tarsi užverda: medžiai po truputį ima puoštis spalvotais lapais, į miesto gatves pabyra pailsėję ir besišypsantys žmogėnai, autobusai užsikemša mokinukų ir studenčiokų klegesiu. Gyvenimas prasideda ne pavasarį, o rudenį. Tiesa, rugsėjo saulė šykšti šilumos, todėl pradedu dairytis "šildančių" receptų. Vienas jų - ši pomidorų ir duonos sriuba, kuri, be to, yra puikus būdas gardžiai suvartoti užsilikusią padžiūvusią duoną ir gausų pomidorų derlių. Pagardiname baziliku ir iš neįtikėtinai elementarių produktų turime praktiškai stebuklą. Puikiai sušildo vėsų rudenio vakarą. Pabandykit, nesigailėsit. Recepto idėja, aišku, iš itališkojo gingerandtomato.

Jums prireiks:
pusės kepaliuko padžiūvusios itališkos duonos
6 sunokusių pomidorų
3 skiltelių česnako
1/2 šaukštelio cukraus
1 šaukštelio druskos
1 saulėje džiovinto pomidoro
1 nedidelio čili pipiriuko, susmulkinto
1/4 puodelio tyro alyvuogių aliejaus
vandens
keleto lapelių baziliko

Duoną supjaustome riekelėmis, paskrudiname ir iš abiejų pusių įtriname česnako skiltele.
Riekelėmis išdėliojame puodo, kuriame virsime sriubą, dugną.
Pomidorus pamerkiame vienai minutei į verdantį vandenį, tada pakišame po ledinio vandens srove ir lengvai nulupame odelę.
Į smulkintuvą dedame pomidorus, porą skiltelių česnako, cukrų, viską sutriname iki tyrelės.
Gautą masę pilame į puodą ant duonos riekelių, užpilame aliejų, pusę stiklinės vandens, įdedame džiovintą pomidorą ir druską.
Verdame ant žemos ugnies apie valandą, kol duona visiškai ištęžta.
Būtina gan dažnai pamaišyti, nes labai kimba prie dugno, galima beverdant įpilti ir šiek tiek vandens, jei per daug sutirštėja.
Išvirusią gausiai papuošiame baziliko lapeliais ir pasigardžiuodami srebiame.
Viskas, skanaus!



2009 m. rugsėjo 12 d., šeštadienis

PRIESKONINIŲ ŽOLELIŲ RUOŠINIAI


Šiandien su didžiuliu pasimėgavimu prisiskyniau šviežio baziliko lapelių, pasiėmiau neseniai prirautų česnakų, prisiskyniau sunokusių pomidorų. Vakarieniausime pastą su elementariu, tačiau oi-kokiu-gardžiu šviežių pomidorų padažu. Ir ne tik šįvakar, bet ir po poros mėnesių. Kaip? Paprasčiau net nebūna - sutriname česnaką, bazilikus ir pomidorus trintuvėje ir užšaldome (nuotraukoje raudoni kubeliai). Žiemai pasirūpinau ne tik šio padažo, bet gi dar susitryniau česnaką su čiobreliais, su raudonėliu, su krapais. Vidury žiemos su malonumu įmesiu mažą kubelį į sriubą ar padažą. Tikiuosi visai kito skonio, negu konservuotų ar džiovintų žolių.