2009 m. lapkričio 11 d., trečiadienis

BENTO PIETŪS


Štai istorija, kaip dvi problemos man atvėrė dureles į paslaptingą japonų kulinarinį pasaulį.
Pirmoji problema. Japonų virtuvė, kaip ir visa jų (pop) kultūra, mane žavi jau seniai. Tik tas žavesys toks iš tolo-tolo, nes man, kaip žmogui nemokančiam japonų kalbos, prieinami tik japonų autorių knygų vertimai, titruoti japonų filmukai ir versti-išversti receptai, kuriuose geriausiu atveju pusės ingredientų nepažįstu ir net neįsivaizduoju, ar jų pas mus jų išvis kur nors galima rasti.
Antroji problema. Tiek pinigų, tiek sveikatos taupymo sumetimais nutariau į darbą neštis naminius pietus. Kokį mėnesį atkankinau kolegas mikrobangų krosnelėje šylančių pietų kvapais. Dar prisidėjo pietų ruošimo iš vakaro rutina, ir vėl po truputį ėmiau varstyti pietų kavinės duris. Taupymas patyrė fiasko.
Va tada prisiminiau bento - japonišką pietų dėžutę. Šiek tiek panaršiusi internete aptikau neįtikėtiną grožį, o dar netrukus - neįtikėtiną lobį - justbento.com. Išbandžiau keletą receptų - paprasti ir puikūs, tad šiuo puslapiu nuo šiol vadovausiuosi gamindama skanius, sveikus ir, svarbiausia, japoniškus (!) pietus. Jie visiškai tobuli - paruošiami per 20 minučių, kalorijų kiekis suskaičiuotas sveikam svorio metimui, juose daug daržovių, patiekalai žiauriai pigūs, maistas skanus ir nešildytas (kas su mano paronijišku įtarumu dėl mikrobangės saugumo yra didis pliusas).
Mano bento dėžutėje jaukiai susiglaudė udon makaronai (angliavandeniai), teriyaki vištiena (baltymai), brokoliai su wasabi padažu, agurkas, pomidoriukas (daržovės) ir desertui kivi vaisius (mažesnėje dėžutėje). Maisto proporcijas ėmiau pagal justbento: 1 dalis angliavandenių, 1 dalis baltymų ir 2 dalys daržovių.

Jums prireiks:

Makaronams:
100 g udon makaronų išverdame pagal pakuotės instrukcijas, atvėsiname.
Makaronus dedame į vieną sandarios plastikinės dėžutės kampą.

Teriyaki vištienai:
300 g vištienos filė, supjaustytos kąsnio dydžio gabaliukais
3 šaukštų sojų padažo
3 šaukštų medaus
3 šaukštų obuolių acto
1/4 šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero
1 šaukšto krakmolo
Viską, išskyrus vištieną sumaišome - tai bus marinatas.
Vištienos gabalėlius subadome šakute ir dedame į marinatą.
Paliekame marinuotis ne mažiau 10 minučių, galima ir per naktį.
Išimame vištieną iš marinato.
Keptuvėje įkaitiname porą šaukštų aliejaus.
Ant vidutinės ugnies kepame vištieną apie 4 minutes uždengę dangčiu.
Apverčiame ir kepame dar 4 minutes jau be dangčio.
Atvėsiname, 100 g dedame į dėžutę, likusius - užšąldome kitam kartui.

Brokoliams:
nedidelės brokolio galvos
4 šaukštų sojų padažo
2 šaukštų obuolių acto
1 šaukšto cukraus
1 šaukštelio wasabi krienų pastos
Nupjaustome brokolio žiedynus nuo koto.
Verdame apie 5 minutes pasūdytame vandenyje.
Keptuvėje ant nedidelės ugnies kaitiname soją, cukrų ir actą, kol ištirpsta cukrus.
Į atvėsintą padažą įmašome wasabi ir užpilame ant išvirtų brokolių.

Brokoliais apkaišome dėžutėje likusius tarpelius.
Įkomponuojame agurką, pomidoriuką, vaisių dėžutę.
Dedame į šaldytuvą nakčiai, o ryte nepamirštame pasiimti.


11 komentarų:

Unknown rašė...

Super. Atrodo ir aš užsikrėčiau!
Kur rasti tokių dėžučių su skirtukais?

Manoakys rašė...

Ooo, ačiū už idėją! Reiks pradėt praktikuoti, nes nusibodo mišraines į darbą neštis:)

Kokius udon makaronus perkate?

Vilma, mačiau maximoj su skirtukais pardavinėja. Dar ir įrankiu laikiklis ant dangtelio ten būna.

P.S. Mano viena iš mėgstamiausių daržovių brokolis, tai dabar mėgausiuos bento... :)

manoakys rašė...

P.S. Įdomus Teriyaki padažo variantas. Aš tai naudoju medus+soja+sakė (tos ne visada turiu :)

Kai žiūrėjau kaip iš tiesų daro teriyaki, tai ten dar bekepant vištą ir uždegt reikia keptuvėj padažą, ne bet būkim paprastais. Dar būna dedam mirin sirupo vietoj medaus.

ktnl rašė...

Kaip smagu rasti bendraminčių:)

Vilma, dėžutę pirkau pačią paprasčiausią Senukuose, į ją įdėjau mažesnę iš Maximos. Kaip rašo justbento.com, paprastiems pietums tokios pilnai užtenka, tik svarbu, kad ji būtų sandari (tikrinam pripylę vandens, jei bėga, bus nepatogu transportuoti). Šiaip maistą dėžutėje galima atskirti ir folija, arba naudoti silikonines kepimo formeles. Fantazijai ribų nėra.

Lenkiu galvą prieš Manoakys japoniškos virtuvės žinias, nes originaliame justbento.com teriyaki variante kaip tik buvo nurodyta sakė ir mirin, bet alkoholio vengiu, tad keičiau actu. Man skanu, bet negaliu lyginti, nes su sake ir mirin neragavau. Udon makaronus naudojau, atrodo, Clearspring firmos organinius, bet jau pabaigiau. Kažkuriame prekybos centre panašius mačiau.
O vištą uždengus pradžioje reikia kepti būtinai, po to apvesrti ir jau nebeuždengti. Matyt, tokiu būdu ir karamelizuojasi padažas.

manoakys rašė...

Na, dabar lauksim sudaryto savaitinio meniu :)

Tiesą sakant galėjo justbento ir padaryt, kad generuotų ką gi suvalgius kasdien. Nes man tai dažniausiai būna sunkiausia sugalvoti ko gi norėsiu visai savaitei į priekį :)

Unknown rašė...

Dėkui už atsakymus, kažkaip maximoje matydavau akiai įprastas dėžutes:)

Menka iš manęs kulinarė, tad ne tiek ir žinių turiu, tačiau aš UŽ tokius subalansuotus, namie paruoštus per trumpą laiką pietus.

Pritariu, jog savaitei susidarysi sau meniu - sudėtinga, bet laikas kompensuojasi sutaupytais pinigais. O juos lengvai išleidžiame kasdien užeidami į prekybos centrus nusipirkti TIK, o išeiname su TUO, ANUO ir KAŽKUO :))

Audronasha The Countess rašė...

Valio, valio, daugiau bento mėgėjų :) Aš ir užsikrėčiau šia manija. dabar laukiu, kol ateis man iš Ebay speciali bento dėžutė, o kol kas naudoju paprastą. Labai norėčiau turėt ryžių bei kiaušinių formeles. Deja, jos brangokos :( Bet jei mano siuntinukas atkeliaus sveikas, tai matyt sugriešysiu :)

Anonimiškas rašė...

Sveiki,
apie bento jau seniai svajoju. Neseniai gavau specialią bento dėžutę iš japonijos ir ruošiuosi neštis bento į mokyklą. Žinoma pirmą kartą tai bus nedrąsu. bet mane baugina mintis, kad tiesiog per mažai valgau sveiko maisto :( (ir noriu turėto gražią odą ;DDD)

ummm tiesiog norėjau paklausti kur būtų galima rasti tų silikoninių kepimo formelių ? nes aš kiek ieškojus kažko panašaus į matytus paveiksliukuose daiktus atskirti maistui, niekur ko nors panašaus neradau...
o norisi padaryti kaip japonai daro - kad skanu būtų ne tik skrandžiui, bet ir akims ;D

Tai tiek.

Karolina

ktnl rašė...

Miela Karolina,
tu tikra šaunuolė, kad rūpiniesi savo sveikata ir grožiu :) Ir išdidžiai neškis priešpiečius japoniškoje bento dėžutėje - tik pagalvok, kad kasdien tą patį daro tūkstančiai japoniukų.
Dėl formelių patarti galiu tik Ebay bandyti ieškoti, nes pas mus nieko panašaus niekur nemačiau.
Gal Lady Cherry būtų geresnė patarėja šiuo klausimu...
Sėkmės propaguojat sveiką mitybą :)

Audronasha The Countess rašė...

Šiaip jų galima užsisakyti iš ebay. Bet paprasčiau nusipirkti popierinių, skirtų keksams. Jos puikiai tinka. 100 vienetų kainuoja apie 5 lt. Tai aš imdavau dvigubas, ir dėdavau į jas.

Meldiriele rašė...

Susiduriau su panasia problema, del atsinesamu pietu, truko ideju taciau dabar... Gaminau :) Super skaniai, na gal ne 20min. nes neturiu dar idirbio, bet gavosi FANTASTISKAI :) )