2008 m. liepos 27 d., sekmadienis

VEGETARIŠKOS BANDELĖS


Pragariškai karšta. Atrodo, dar kelios akimirkos ir miesto betoninės dėžutės ims lydytis. Priešais sustingusių daugiabučių metamas šešėlis atrodo viliojančiai vėsus it debesėliai rojuje. Karšta kaip orkaitėje. Ir kaip aš šitame karštyje užsimaniau bandelių niekaip nesuprantu. Dar keisčiau, kad jas valgau su didžiausiu pasimėgavimu, nors paprastai tokiame karštyje bet koks kietas kąsnis stringa. Paaiškinimų galėtų būti keletas. Pirma, jos yra visiškai vegetariškos. Antra, šios bandelės neabejotinai yra samosų giminaitės, o indiškas, kaip ir tailandietiškas, maistas skaniausiai valgosi būtent per karščius. Trečia, bent jau man sunku prisiversti sušlamšti rimtus pietus esant kaitrai, todėl daug mieliau periodiškai sugraužiu po mažą bandelę. Ir gausiai užgeriu vandeniu su citrina. Ech, kaip aš myliu vasarą.

18 bandelių jums prireiks:
2 lapų sluoksniuotos bemielės tešlos
2 vidutinių virtų bulvių, supjaustytų smulkiais kubeliais
1 morkos, supjaustytos smulkiais kubeliais
2 skiltelių česnako, sukapoto
1/2 svogūno, sukapoto
2 šaukštų raudonos kario pastos
1/2 šaukštelio kmynų
1/2 šaukštelio čili miltelių
1 šaukšto garam masalos prieskonių
1 šaukšto aliejaus

Tešlos lapus padedame atšilti.
Keptuvėje įkaitiname aliejų, beriame kmynus, čili, raudoną kario pastą ir maišydami kepame apie 1 minutę.
Dedame morkas, kepiname 3 minutes, tada dedame svogūną, česnaką, kepame dar 4 minutes.
Suberiame bulves, užbarstome garam masalos miltelius ir maišydami skrudiname dar 5 minutes.
Tai bus įdaras bandelėm.

Kol jis vėsta, galime pasidaryti padažą: indelyje sutriname skiltelę česnako, dedame 5 šaukštus medaus, 3 šaukštus sojos padažo, 1 šaukštą citrinos sulčių, 1 šaukštą vandens, gerai išmaišome ir pastatome į šaldytuvą, kol iškeps bandelės.

Kai ataušta įdaras, iškočiojame lapą tešlos, jį supjaustome į 9 vienodus kvadratėlius.
Kiekvieno kvadratėlio viduryje įdedame po pusę šaukštelio įdaro, lenkiame pusiau, kad gautųsi trikampis, užspaudžiame kraštus.
Bandeles kepame įkatintoje iki 180 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
Valgome dar šiltas, mirkydami į padažą.

Skanaus!




2008 m. liepos 24 d., ketvirtadienis

AŠTRIOS KIAULIENOS IR MĖTŲ SALOTOS/ ATOSTOGŲ BELAUKIANT


Išdykėliai žieminiai/pavasariniai milanai, londonai, barselonos suėdė visas atostogas, todėl dabar pavydžiai varvinu seilę, kai bendradarbiai vienas po kito traukia vasarot. Nesigėdinu, niekada neneigiau esanti tikra lietuvė, tad pavydas man nesvetimas. Nesvetimas ir piktas džiugesys viduje, kai chebra iš kelionių agentūros užsisakinėja savaitės atostogas Turkijoje ar Graikijoje už tokią pinigų sumą, kuri leidžia easycruiso pagalba naršyti ir siautėti 10 dienų po Graikijos salas. Na gal komforto mažiau, bet juk svarbiausia - įspūdžiai. Žinoma, čia kalba mano pavydas. Sėdžiu sau, kremtu vienas skaniausių salotų pasaulyje (appon dėka) ir svajoju apie naujas atostogas Tailande. Jau greitai... Jei jaučiatės panašiai, paragaukite ir jūs - padeda:) Šįkart niekur nepavyko rasti sojų pupelių daigų, matyt nesezonas. Su jais tikrai skaniau, bet verta pabandyti ir taip. Pažadu, skonis dieviškas.

Prireiks:
1 stiklinės kiaulienos faršo
2 kietai virtų kiaušinių
1 kubeliais spjaustyto agurko
1/2 stiklinės sojos pupelių daigų (jei nėra, keičiame dar vienu agurku)
1/2 aštraus čili pipiriuko, susmulkinto
1 šaukšto citrinos sulčių
1 šaukšto žuvų padažo
1/2 šaukštelio druskos
po 1 šaukštą smulkintų mėtos ir kalendros lapelių

Keptuvėje nuolat maišydami pakepiname faršą su druska.
Kai gražiai paskrunda, išjungiame ugnį.
Supilame daigus ir agurkus.
Užpilame žuvų padažą, čili, citrinų sultis, mėtos ir kalendros lapelius, išmaišome.
Kiaušinius supjaustome riekelėmis, išdėliojame ratu lėkštėje.
Ant kiaušinių dedame pakepintą faršo masę.
Viskas, skanaus!



2008 m. liepos 14 d., pirmadienis

DARŽOVIŲ PASTA


... dar viena makaronų porcija. Panašu, kad atsiranda priklausomybė akimirksniu paruošiamai vakarienei. Ir tai ne vienintelis šio patiekalo pliusas. Makaronus panaudojau pilno grūdo ir supyliau visos dienos daržovių normą. Vistik šis maistas nėra angelams - velniukas užpylė cheminio daržovių užpilo. Ar gi nenuobodu būtų šventai gyventi? Kam nepatinka, gali bandyti chemikalą pakeisti tiesiog jogurtu su druska. Aš nebandžiau. 

2 porcijoms prireiks:

150 g pilno grūdo spaghetti makaronų
1/2 šaukštelio druskos
1 puodelio smulkintų daržovių: žirnių, morkų, šparaginių pupelių, kt.
1 kubelio jautienos sultinio
4 šaukštų pomidorų tyrės
po 1/2 šaukštelio kmynų ir bazilikų
po 1 šaukštą džiovintų česnakų ir svogūnų
1/4 puodelio jogurtinio salotų užpilo
2 šaukštų tarkuoto kieto sūrio (parmezano ar džiugo) 

Puode užverdame daug vandens, pasūdome, sudedame makaronus.
Virš puodo dedame sietelį, į jį supilame daržoves, uždengiame dangčiu. 
Po 5 minučių nukeliame sietelį su daržovėmis.
Į makaronus dedame sultinio kubelį, supilame pomidorų tyrę, kmynus, baziliką, svogūnus ir česnakus.
Sumažiname ugnį iki vidutinės, vėl uždedame sietelį su daržovėmis, uždengiame.
Verdame 5 minutes.
Daržoves supilame į lėkštę.
Makaronus nupilame, dedame į lėkštę su daržovėmis.
Užpilame jogurtinį salotų užpilą, gerai išmaišome.
Užbarstome tarkuotu sūriu.
Viskas, skanaus!
 

2008 m. liepos 12 d., šeštadienis

LINGUINE SU ANČIUVIAIS


Atvėsus dienos kaitrai prabunda plėšrus apetitas. Norisi kažko lengvo ir greitai paruošiamo. Nesudėtingo, bet skanaus. Šįvakar visus suminėtus kriterijus atitinka linguine makaronai su ančiuviais. Temstant valgoma pasta primena vakarus Romoje, sausakimšoje šeimos verslo kavinukėje, kur aidi šimtai balsų, o makaronai tėra vienas iš begalinės puotos patiekalų. 

2 porcijoms prireiks:

150 g linguine makaronų
4 gabaliukų konservuotų ančiuvių filė
1 šaukšto balto vyno acto
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 šaukšto šviežių citrinos sulčių
1/2 šaukštelio smulkintų juodųjų pipirų

Ančiuvius dedame į nedidelę lėkštutę, užpilame actu, pabarstome 1/4 šaukštelio pipirų.
Po 20 minučių ančiuvius išimame, nusausiname popierine servetėle, užpilame citrinos sultimis ir 1 šaukštu aliejaus, pamaišome.
Makaronus išverdame dideliame kiekyje vandens pagal pakelio instrukcijas.
Išvirtus makaronus nupilame, perliejame šaltu vandeniu.
Dedame makaronus į lėkštę, užpilame likusiu šaukštu aliejaus, išmaišome.
Supilame ančiuvus su marinatu.
Prieš pat valgydami užbarstome likusius pipirus.
Viskas, skanaus!



2008 m. liepos 10 d., ketvirtadienis

MORKINĖ MISO SRIUBYTĖ


Įlindau į Indrės virtuvę. Na ir iškart užsimaniau morkų sriubos. Apžiūrėjusi atsargas supratau, kad originalo nukopijuoti nepavyks, nes mėsytės namuose nė kvapo. Bet radau štai ką:


Ėmiausi improvizacijų ir po 15 minučių šliurpiau gardžią sriubytę. Psss, anot elle, imbieras yra geriausias talijos draugas ir patikimas sąjungininkas kovoje už plokščią pilvuką. O čili pipirai padeda vėžio prevencijoj, stiprina imunitetą, šalina toksinus ir pakelia nuotaiką:)  

Jums prireiks:

indelio konservuotų morkų
1 pakelio greitai paruošiamos miso sriubos
2 puodelių verdančio vandens
1 šaukšto aliejaus
pusės svogūno, susmulkinto (aš naudojau džiovinto svogūno granules)
2 skiltelių česnako, susmulkinto
1/4 šaukštelio maltų čili pipirų
šaukštelio šviežio smulkinto imbiero
1/4 šaukštelio druskos

Keptuvėje įkaitiname aliejų, suberiame svogūną, česnaką, čili ir imbierą.
Maišydami pakepiname 2 minutes.
Supilame į keptuvę miso miltelius ir užpilame verdančiu vandeniu.
Maišydami užverdame, kai užverda supilame morkas ir druską.
Pakaitiname 5 minutes.
Atsargiai supilame į trintuvę ir trinam iki pageidaujamos konsistencijos.
Viskas, skanaus!
 




2008 m. liepos 5 d., šeštadienis

DUONINUKAS


Ar pasaulinis badas paveikė jus taip pat kaip ir mane? Kai atradus sudžiūvusią duonos riekę apsiverkia širdis ir ranka nekyla jos išmesti. Valgyti, vistik, ji netinkama. Gali pagelbėti gerieji pasauliniai trendai, o gal teisingiau lietuviškas gobšumas (na gerai, praktiškumas. Na kas dar be mūsų, galvijų žarnas, įdarytas kruopomis ir krauju, priskiria nacionalinės virtuvės pasididžiavimui?) Gerai, grįžtu prie duonos. Visiškai paprastas receptukas išgelbsti sąžinės ramybę ir alkaną pilvuką. Realiai tai tas pats sumuštinukas, bet jį kramsnojant apima šiltas jausmas - aš nepriklausau niekingų švaistytojų grupei.

1 sumuštiniui prireiks:

2 riekių sudžiūvusios duonos
1/2 stiklinės šilto vandens
1 kiaušinio
2 šaukštų saldaus čili padažo
1/4 šaukštelio druskos
1 šaukšto aliejaus
riekelės pomidoro
riekelės balto sūrio

Duoną užpilame vandeniu ir paliekame 15 minučių, kad suminkštėtų.
Į smulkintuvą sumetame pamirkytą duoną, kiaušinį, čili padažą, druską ir susmulkiname iki vientisos masės.
Iš gautos masės suformuojame du blynukus.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname aliejų, į jį dedame blynukus.
Kepame po porą minučių iš kiekvienos pusės.
Išimame, ant vieno blynuko dedame sūrį, ant jo pomidorą, užvožiame antru blynuku.
Skanaus, planetos gelbėtojai!